O JHP škole v puoku – září 2020

První 9 měsíců 2020 ve škole (a mimo ní)

Do školy v lednu nastoupilo 35 nových studentů, více než v roce 2019. Letošní studenti od začátku velmi dobře spolupracovali na výuce.

Bohužel kvůli pandemii Covid-19 zavřela 10. března kambodžská vláda všechny školy. Studenti odjeli domů a škola začala s online výukou angličtiny díky tomu, že všichni studenti mají chytré telefony s přístupem k internetu. Výuka počítačů na dálku se bohužel ukázala jako neuskutečnitelná, protože telefony studentů nemají dostatečnou kapacitu na počítačové úlohy. Učitel Sokna se s asistenty působícími na škole věnoval udržování zahrad a údržbě a renovaci budov, chodníků a venkovních ploch.

V průběhu srpna a září zorganizoval Sarith dva několikadenní pobyty vždy 5 nejchudších studentů ve škole, při které tito mladí lidé pracovali naplno na opravách a údržbě školy za menší výdělek a zároveň se učili, jak v podmínkách školy dodržovat protiepidemická opatření.

Od září začíná vláda v Kambodži postupně v několika vlnách otvírat školy. Sarith plánuje otevřít školu v dohledné době, zpočátku pro 11 studentů. Způsob dokončení výuky v tomto roce a otázka nového běhu výuky v příštím roce se budou řešit postupně podle situace v Kambodži a také podle finančních zdrojů spolku Cambodian School Project, našeho amerického partnera. Tyto zdroje můžou být ovlivněny změněnou zdravotní a ekonomickou situací v USA.