Krátce o JHP škole v puoku – listopad 2020

 

JHP škola opět učí

V říjnu se studenti vrátili do JHP školy, asi dva týdny poté, kdy kambodžská vláda začala školy otvírat. Do výuky se vrátilo 23 z původních 34 studentů, zbylí si buď mezitím našli zaměstnání nebo zůstali pracovat v rodině. Nákaza coronavirem nebyla zaznamenána u žádného ze studentů. Životní úroveň pracující třídy v Kambodži je nyní velmi nízká.

Studenti jsou velmi rádi zpátky ve škole a jsou motivováni se učit. Sarith zjišťuje u zaměstnavatelů v Siem Reapu a okolí, jaké dovednosti by měli mít absolventi JHP, aby mohli dostat práci. Na místním trhu práce je poptávka po technických silách schopných podporovat on-linový prodej a budování webových stránek. Sarith s Rogerem zjišťují, kolik z těchto dovedností bude moct učit stávající učitel Sokna a jak výuku doplnit, aby studenti požadovaných schopností dosáhli.

Díky několika darům se nám podařilo 2. listopadu odeslat škole 2 000 dolarů, což je třetí z plánovaných čtyřech ročních příspěvků v této výši. Roger píše, že tento příspěvek je velkou podporou v době, kdy škola obnovuje provoz. Od jednoho anonymního dárce dostali všichni studenti, kteří se vrátili do školy, stipendium ve výši 20 USD měsíčně až do konce tohoto roku.

Naše společné úsilí tedy pokračuje správným směrem.